Schooltijden 8:30-15:00 uur, vrijdag tot 12:00 uur

Overstap naar de middelbare school

Op deze pagina vindt u alles over de overstap van groep 8 naar een middelbare school. Het is een aanvulling op de Keuzegids die half november elk jaar wordt uitgedeeld aan alle Amsterdamse leerlingen uit groep 8.

Hoe maak je de overstap naar de middelbare school?

De informatie op deze pagina is afkomstig van de website keuzegidsamsterdam.nl en de Keuzegids. Naar de middelbare school gaan is een belangrijke stap. Het is daarom goed om te bekijken welke middelbare scholen er zijn en wat je belangrijk vindt op je toekomstige school. Iedere middelbare school is goed! Als de school bij je past en jij bij de school, kun je het beste uit jezelf halen. Volg wat je het meeste aanspreekt. Daarom raden wij je aan om op meerdere manieren informatie te verzamelen over de Amsterdamse middelbare scholen. Hopelijk kan het dit jaar weer door open dagen te bezoeken, of misschien organiseert de school wel een online activiteit. Vraag ook op jouw basisschool naar tips en ervaringen of praat met leerlingen die al naar een middelbare school gaan.

Stappenplan

De overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs verloopt in zes stappen. Welke stappen worden er gezet?

1. Basisschool­advies

Je krijgt van de basisschool een advies over het soort onderwijs dat bij je past: dat noemen we het basisschooladvies. Sommige leerlingen hebben wat extra ondersteuning op school nodig. Ook daar kan de basisschool advies over geven. Het basisschooladvies krijg je uiterlijk 4 februari.

2. Schoolkeuze

Samen met je ouders bezoek je open dagen van middelbare scholen die bij je basisschooladvies passen.

3. Aanmelden

Je maakt een lijst van middelbare scholen en je ouders melden je dan digitaal aan tussen 7 en 17 maart op jouw favoriete middelbare school. Ze ontvangen daarvoor een link via de basisschool.

4. Plaatsing

De meeste leerlingen zullen via de loting en matching een plaatsingsaanbod krijgen. Dat betekent dat je op 7 april hoort welke middelbare school een plek voor je heeft. Sommige leerlingen worden op een andere manier geplaatst en horen dit eerder, uiterlijk op 17 maart.

5. Eindtoets

Tussen 18 en 22 april is de eindtoets. Wanneer je de eindtoets maakt ben je waarschijnlijk al geplaatst op een middelbare school. Bijna alle leerlingen doen deze eindtoets, je basisschool weet of je de eindtoets moet maken. De uitslag van de eindtoets is eind mei bekend.

6. Kennismaken

Uiteindelijk ga je op 28 of 29 juni naar de kennismakingsmiddag van je nieuwe middelbare school.

Meer informatie

Hieronder vindt u meer informatie m.b.t. de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs.

Keuzegids

Download de complete Keuzegids middelbare school Amsterdam.

Download

Keuzegids Amsterdam

Op deze website vindt u alles over de overstap naar voortgezet onderwijs.

Bezoek website
Wiltzanghlaan 93
1061 HB Amsterdam

8:30-15:00 uur, vrijdag tot 12:00 uur

Onderwerpen

Wij zijn El Amien!

30 jaar geleden is de basisschool El Amien opgericht om kinderen goede onderwijs- en ontwikkelingskansen te geven vanuit de islamitische principes. El Amien betekent ‘de betrouwbare’ in het Arabisch en is een van de bijnamen van onze profeet Mohammed, vrede zij met hem.

Copyright © 2023 IBS El Amien 2. Alle rechten voorbehouden.